De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

“Ik vind het leuk om als vrouw in de chemie een rolmodel te zijn”, interview met Marleen Kamperman op Kennislink

16 januari 2015

Chemicus Marleen Kamperman bestudeert de lijm die borstelwormen gebruiken om een eigen huisje te bouwen onder water. Dat ze als vrouw in de chemie een rolmodel is voor andere vrouwen, vindt dit nieuwe lid van de Jonge Akademie van de KNAW alleen maar heel leuk. Een interview met Marleen Kamperman op Kennislink door Mariska van Sprundel.

Vijf jaar geleden stond het onderzoek van Marleen Kamperman (Wageningen Universiteit) nog in het teken van de gekko, die dankzij miljoenen kleine haartjes op zijn kop over het plafond kan rennen. Haar groep ontwierp oppervlakken met dezelfde structuur als van de pootjes van gekko’s. Zulke kleefmaterialen die steeds weer opnieuw plakken, zouden bijvoorbeeld hartstikke handig zijn in alledaagse producten als sporttapes.

Sinds vorig jaar neemt Kamperman een ander diertje onder de loep dat een gaaf trucje kan: de borstelworm. Dit wormpje bouwt een eigen huisje onder water door stukjes schelp en steentjes aan elkaar te lijmen. Onder water kunnen lijmen, dat zien wetenschappers ook wel zitten.

Lees verder het interview op Kennislink

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken