De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Belle Derks nieuwe voorzitter De Jonge Akademie

18 januari 2018

Belle Derks, hoogleraar sociale & organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht, is vandaag door de leden van De Jonge Akademie gekozen als nieuwe voorzitter. Derks neemt per 1 april 2018 de taken over van Rens Vliegenthart. De bestuursoverdracht is op 26 maart. De benoeming is voor twee jaar.

Taalkundige Martijn Wieling (RUG) wordt vicevoorzitter en experimenteel psycholoog Stefan van der Stigchel (ook UU) treedt toe tot het bestuur, dat verder bestaat uit Behnam Taebi (techniekfilosoof aan de TUD) en Patricia Dankers (chemicus aan de TUE).

Over Belle Derks

Belle Derks (38) doet onderzoek naar de psychologische, fysiologische en neurologische gevolgen van de negatieve stereotypering van vrouwen en etnische minderheden tijdens werk en opleiding. Hoe gaan ze om met de vooroordelen die ze tegenkomen op het werk of op school en hoe beïnvloedt dit hun motivatie en prestaties? Wanneer gaan ze over tot collectieve actie om de situatie te verbeteren, of kiezen ze ervoor alleen hun eigen positie te verbeteren (denk aan queen bees)? Voor dit onderzoek kreeg Derks van NWO een VENI en een VIDI-beurs.

Genderongelijkheid in de wetenschap is een kwestie waar Derks zich veel mee bezighoudt. In opdracht van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren deed ze onderzoek naar verschillen in beloning tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers in Nederland.

Over De Jonge Akademie

De Jonge Akademie is binnen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een zelfstandig platform van jonge wetenschappers, die internationaal tot de top van hun vakgebied behoren. De Jonge Akademie ontplooit activiteiten op het gebied van interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid, wetenschap en samenleving, en internationalisering. Een lidmaatschap is voor vijf jaar.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Irene van Houten, mobiel 06 1137 5909, .

Download de foto van Belle Derks in hoge resolutie (13 MB). Vermeld bij gebruik de naam van de fotograaf: Milette Raats.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken