De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

De Omslag is van start

18 juni 2015

De Omslag is gelanceerd, een landelijk discussieplatform over de toekomst van de universiteit, waarbij leden van De Jonge Akademie, Ingrid Robeyns en Willem Schinkel van zich laten horen. Het is een interactieve website waarop lezers zich kunnen mengen in het debat.

De Omslag is een initiatief van Amsterdamse studenten en academici in reactie op de recente universiteitsprotesten. Initiatiefnemer en student Logica Bas Cornelissen: ‘We merkten wat een bijzondere ideeën er werden besproken, in het Maagdenhuis, maar ook op andere bijeenkomsten door het hele land. Met De Omslag hopen we de reflectie voort te zetten en te verdiepen.’

De website is georganiseerd in ‘gesprekken’ met meerdere artikelen rond één vraag. Wordt het onderzoeksgeld goed verdeeld? Hoe gaat het met het onderwijs? Hebben universiteiten recht op democratie? Naast de door de redactie geselecteerde stukken kan iedereen een account aanmaken en een bijdrage publiceren. Het interactieve aspect is cruciaal, meent Cornelissen: ‘Het is waanzinnig hoeveel de protesten hebben losgemaakt, niet alleen in Amsterdam, niet alleen bij academici, maar zelfs tot aan Den Haag. Door toegankelijk te zijn hopen we de gehele academie te betrekken.’

 Het platform opent met een onderwerp dat de laatste maanden minder aandacht kreeg, maar binnen de wetenschap juist vaker wordt bevraagd: financiering van onderzoek. Verschillende academici, onder wie Spinozapremie-winnaar Marten Scheffer, doen een voorstel om het huidige financieringsmodel radicaal te hervormen. Met de site in de lucht staan alle voorstellen ter discussie.

Het komende jaar zal De Omslag thema’s aansnijden als diversiteit, flexibilisering en de positie van het Engels in het Nederlandse onderwijs. De Omslag streeft ernaar een plek te zijn voor een geïnformeerd debat over de toekomst van de universiteit en zo bij te dragen aan de daadwerkelijke vernieuwing van het onderwijs en onderzoek in Nederland.

De Omslag is te vinden op omslag.nu

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken