De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Een bezoek aan De Jonge Akademie van Schotland

5 september 2013

In 2011 is de jonge akademie van Schotland opgericht, the RSE Young Academy of Scotland. Om inzichten en nieuwe ideeën te verzamelen heeft het bestuur op 29 August 2013 leden van andere Europese jonge akademies uitgenodigd om korte presentaties te geven van hun akademie en activiteiten.

Lotte Jensen en Iris Koopmans zijn afgereisd naar de Universiteit van Stirling als vertegenwoordigers van De Jonge Akademie voor het geven van een presentatie en het brainstormen over (internationale) activiteiten. Naast De Jonge Akademie waren er ook vertegenwoordigers van Die Junge Akademie uit Duitsland (opgericht in 2005), de Zweedse Jonge Akademie (opgericht in 2011) en de Global Young Academy (opgericht in 2010).


Het vergelijken van de manieren van werken, de doelen en de activiteiten was erg inspirerend en zinvol. Een van de grootste verschillen tussen de Nederlandse Jonge Akademie en de Schotse Akademie is dat bij de Schotse Akademie niet alleen wetenschappers lid kunnen worden, maar ook medewerkers uit het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de overheid. Dit betekent dat onderwerpen die binnen deze sectoren spelen, zoals werkgelegenheid, gezondheid en welzijn ook automatisch in ogenschouw worden genomen. Hetzelfde geldt voor de Global Young Academy. Zij heeft tot doel om de positie van jonge wetenschappers wereldwijd te verbeteren en hen een stem te geven. 

Toch was het meest opvallende de vele overeenkomsten tussen De Jonge Akademies onderling.  Interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid, valorisatie, en loopbaanbeleid voor wetenschappers zijn belangrijke onderwerpen bij alle Jonge Akademies. Ook heeft elke Jonge Akademie werkgroepen die projecten ontwikkelen om de aandacht van een breder publiek te trekken, zoals het Peer Review spel en de presentatie van oude teksten in publieke ruimtes (beide projecten van Die Junge Akademie in Duitsland).


In de avond zijn we uitgenodigd bij een bierproeverij in een typische Schotse kroeg. Alle buitenlanders konden stemmen over de kwaliteit van het bier. Het was een bijzondere gebeurtenis in een gezellige sfeer, maar we houden ons commentaar over de kwaliteit van het Schotse bier voor onszelf!

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken