De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Frans Snik bouwt meest geavanceerde sterrenwacht ter wereld na met LEGO®

29 juni 2017

Bij de bouw van de ESO-sterrenwacht op Paranal in Chili – een van de grootste en meest geavanceerde telescoopfaciliteiten ter wereld – waren enkele van de knapste wetenschappers en ingenieurs betrokken. En nu hebben de Nederlandse astronoom Frans Snik en een team van toegewijde helpers dat nog eens dunnetjes overgedaan.

Zij hebben een uniek LEGO®-model gemaakt van het complete Paranal-platform, compleet met verrassend gedetailleerde replica’s van de vier 8,2-meter VLT Unit Telescopes (UT) en de vier ondersteunende 1,8-meter Auxiliary Telescopes. Dit verbazingwekkende eenmalige model is overgedragen aan ESO, en te bezichtigen in het ESO-hoofdkwartier in Garching, Duitsland. Zodra in het voorjaar van 2018 het ESO Supernova planetarium & bezoekerscentrum in het ESO-hoofdkwartier is geopend, zal het model daar een plek krijgen.

Het bouwen van een modeltelescoop is een uitstekende manier om inzicht te krijgen in de complexiteit van moderne astronomische instrumenten en iedereen met genoeg doorzettingsvermogen (en ongeveer 5000 euro op zak) kan zijn eigen versie van deze enorme telescopen bouwen. Frans Snik voorziet u graag van de noodzakelijke instructies.

En voor wie nog meer wil, is er ook een LEGO®-bouwschema beschikbaar voor ESO’s Extremely Large Telescope, die momenteel nabij Paranal in aanbouw is – op dezelfde schaal als het Paranal-model.

Zie voor meer informatie het nieuwsbericht van ESO.

Frans Snik - LEGO-sterrenwachtHet LEGO®-model van het Paranal-platform wordt overgedragen aan ESO’s directeur-generaal

 

Bron: ESO

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken