De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Interviews met nieuwe leden Tim Baarslag en Hilde Verbeek

3 september 2020

Elke week stellen we twee nieuwe leden van De Jonge Akademie aan je voor. Deze week zijn dit Tim Baarslag en Hilde Verbeek.

Op 23 maart 2020 stond de installatie van de nieuwe leden van De Jonge Akademie gepland. Door corona werd dit uitgesteld, dus besloot het bestuur om ze op een andere manier voor te stellen: met persoonlijke interviews. Deze zijn afgenomen tijdens de lockdown en geven een kijkje in het leven van wetenschappers in tijden van corona. Zo kun je elke week kennis maken met twee nieuwe leden.

Tim Baarslag

Tim Baarslag is als AI-wetenschapper verbonden aan onderzoeksinstituut CWI en aan de Universiteit Utrecht. Hij onderzoekt hoe computers met elkaar kunnen onderhandelen, zodat ze beter kunnen samenwerken. 

Hoe ga je om met deze crisis en hoe ziet je dag eruit?

Elke dag lijkt op de ander, maar wel anders dan vroeger. Op zich is het werk zelf niet heel anders dan op het CWI: wij zijn een stel wiskundigen en informatici bij elkaar, die gewoonlijk goed uit de voeten kunnen met pen, papier en computer. Ik ga nu wel even hardlopen als ik een middagdip heb, dat verfrist de geest. Dat ga ik er proberen in te houden wanneer we weer naar het instituut gaan. Het is wel bizar leeg op straat, het voelt alsof ik in een zombiefilm zit. We moeten oppassen dat sociale fobie niet de overhand krijgt. Wel fascinerend en dat sociale fobie niet de overhand krijgt. Wel fascinerend om te zien welke maatregel acceptabel geacht wordt door de politiek - dit verschilt erg per land.

Lees het volledige interview.

Hilde Verbeek

Hilde Verbeek doet onderzoek naar de zorgomgeving voor kwetsbare ouderen, in het bijzonder verpleeghuiszorg. Zij is verbonden aan de Maastricht University.

Wat zijn de korte‐ en langetermijneffecten van deze crisis op je werk?

Er ligt nu zoveel stil, dat ik niet anders kan dan concluderen dat sommige projecten niet meer hun oorspronkelijke doelstellingen zullen halen. Het is niet anders.
Ik ben voor de wat langere termijn ook bezorgd. Als we weer bij verpleeghuizen over de vloer mogen komen – en daar kan nog best wat tijd overheen gaan – is het nog maar de vraag hoeveel animo er is onder ouderen en medewerkers om mee te doen aan onderzoek. Het is voor hen een extreem belastende periode: langdurige isolatie, intensieve zorg, veel sterfgevallen. Het gaat wel even duren voordat dat verwerkt is.

Lees het volledige interview.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken