De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Meer dan 100 vrijwilligers werken mee aan wetenschappelijk onderzoek

5 februari 2014

Op 3 februari is het project ‘Ja, ik wil’ van start gegaan, een omvangrijk digitaliseringsproject rond de Amsterdamse ondertrouwregisters (1581-1811). Hieraan werken, via crowdsourcing, meer dan 100 vrijwilligers mee.

Tine de Moor en haar collega's van de afdeling Sociale en Economische Geschiedenis van Universiteit Utrecht werken samen met het Stadsarchief Amsterdam en een groot aantal vrijwilligers, waaronder geschiedenisdocenten, genealogen en geschiedenis-alumni. Het komende jaar willen zij het eerste gedeelte van deze rijke informatiebron ontsluiten en bruikbaar maken voor onderzoek. In 2015, of misschien eerder, volgt de rest van de bron.

De Amsterdamse ondertrouwregisters zijn zowel qua inhoud als omvang uniek in hun soort. De bijna 500.000 inschrijvingen bieden, naast genealogische gegevens, een schat aan informatie over vroegmoderne huwelijksparen en hun omgeving: de leeftijd van de verloofden, de plaats van herkomst, hun woonplaats, beroep, aanwezigheid van ouders, enzovoort. Nergens ter wereld bestaat een bron die zo volledig zoveel informatie verschaft voor zo’n lange periode (1578-1811). In het verleden zijn er diverse initiatieven geweest om deze bron toegankelijk te maken, maar tot nog toe zijn deze fragmentarisch gebleven. Het project moet hier verandering in brengen en deze schat aan informatie helpen ontsluiten zowel voor wetenschappers als voor gewone Nederlanders die op zoek zijn naar hun Amsterdamse voorouders.

Aanleiding voor het huidige initiatief is een onderzoeksproject, geleid door Tine, en ondersteund door een subsidie (Starting Grant) van de European Research Council. In dit project, “United we Stand”, wordt onderzoek gedaan naar de samenhang tussen het ‘Europese huwelijkspatroon’, de opkomst van allerlei zelf-organiserende instituties zoals gilden en begijnhoven, en de opvallende economische voorsprong van de Lage Landen in de vroegmoderne tijd. De Amsterdamse ondertrouwakten bevatten door hun omvang en inhoud veel en essentiële informatie voor dit en gerelateerd onderzoek.

Zie hier voor verdere informatie.

Bron: Universiteit Utrecht

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken