De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Leden van De Jonge Akademie ontvangen ERC Consolidator Grant

16 december 2019

De European Research Council (ERC) heeft een ERC Consolidator Grant toegekend aan Nadine Akkerman (Engelse literatuur), Hester den Ruijter (cardiologie), Marleen Kamperman (materiaalkunde macromoleculaire chemie, polymeerchemie) en Stefan van der Stigchel (sociale wetenschappen), allen lid van De Jonge Akademie van de KNAW.

Ook is er subsidie voor Teun Bousema, malariaonderzoeker en alumnus van De Jonge Akademie.

Eigen onderzoeksgroep

Met de Consolidator Grant richt de ERC zich op de ondersteuning van 'consolidators': talentvolle, excellente onderzoekers die al aangetoond hebben een eigen onderzoeksgroep te kunnen runnen. De ERC Grant is goed voor ongeveer 2 miljoen euro per onderzoeksgroep, een bedrag waarmee meer risicovolle projecten opgestart kunnen worden. Dergelijk high risk-/ high gain-onderzoek levert vaak de meest innovatieve ontdekkingen op.

De ERC ontving 2.453 onderzoeksvoorstellen waarvan ongeveer 12% de ondersteuning krijgt. 31% van de toekenningen gaat naar vrouwelijke aanvragers. De meeste aanvragen kwamen uit Duitsland. Kijk op de website van de ERC voor meer statistieken (pdf).

Horizon 2020

De financiering van in totaal 600 miljoen euro biedt de winnaars een ver reikende impact, zowel binnen als buiten de wetenschap. De subsidies vallen onder de pijler 'Excellent Science' binnen Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU. Nederlandse onderzoeksvoorstellen scoren erg goed: ze nemen de vierde plaats in: https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken