De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Mingler Scholarship 2021 voor onderzoek naar impact van darmbacteriën op dans

22 juni 2021

Welke impact hebben bacteriën uit de menselijke darmflora op dansvoorstellingen? Deze vraag stellen de Franse beeldend kunstenaar Marion Lasserre (speculative design) en endocrinoloog in het Leids Universitair Medisch Centrum Patrick Rensen in hun onderzoek Chorea Symbiotica. Lasserre en Rensen ontvangen het Mingler Scholarship 2021 voor hun kunstwetenschappelijk project. De beurs bestaat uit 10.000 euro.

Foto: Marion Lasserre

Het duo maakt gebruik van wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat er verband is tussen lichamelijke inspanning en de darmflora van jonge gezonde volwassenen. In Chorea Symbiotica demonstreren zij hoe dans ingezet kan worden als therapie voor het bestrijden van cardiometabole ziekten en voor het herstellen van de darmwerking. Bijzonder aan het project is dat de data, die voortkomen uit fysieke metingen van de dansers, de dansprestaties beïnvloeden door middel van trillingssensoren. Zo ontstaat een communicatievorm tussen darmflora en dansperformance. Uiteindelijk zullen de bevindingen vertaald worden naar een performance en verfilming.  

Marion Lasserre (1993) is een speculatieve ontwerper en toekomstonderzoeker. Ze woont en werkt zowel in Parijs als in Londen. Zij creëert speculatieve verhalen, installaties, machines en objecten die de onzichtbare verbanden onderzoeken tussen het menselijk lichaam, technologie, wetenschap, mythen en populaire cultuur. Lasserre studeerde af aan de MA Material Futures aan Central Saint Martins in Londen en aan Parsons The New School for Design in New York. Ze heeft haar werk tentoongesteld in het Design Museum Londen, Milaan en Dutch Design Week. Ook ontwierp zij de Brain Spa waarin ze onderzoek deed naar de aanmaak van serotonine door de zintuigen. Meer informatie: marion-lasserre.com.
 

Over Patrick Rensen

Patrick C.N. Rensen is hoogleraar endocrinologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij is gevestigd onderzoeker bij de Nederlandse Hartstichting en voorzitter van de Europese Lipoproteïnen Club (ELC). Rensen onderzoekt hoe verstoringen in de stofwisseling betrokken zijn bij de ontwikkeling van overgewicht, type 2 diabetes en type hart- en vaatziekten. Zijn doel is om met deze kennis nieuwe therapieën te ontwikkelen voor preventie en behandeling van deze ziektes. Zijn onderzoek sluit aan bij de thema’s ‘Gezondheidszorgonderzoek, preventie en behandeling’ en ‘Regeneratieve geneeskunde’ van de Nationale Wetenschapsagenda. Meer informatie: Patrick Rensen - Universiteit Leiden

Het Mingler Scholarship

Het Mingler Scholarship wordt toegekend door de Akademie van Kunsten in samenwerking met De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. De financiële ondersteuning komt van de Stichting Niemeijer Fonds. Het doel van de beurs is beginnende samenwerkingen op het gebied van kunstwetenschap te stimuleren. Het Mingler scholarship wordt sinds 2019 jaarlijks beschikbaar gesteld. 

De beoordelingscommissie

De beoordelingscommissie van het Mingler Scholarship 2021 bestaat uit leden van de Akademie van Kunsten, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap en De Jonge Akademie. Koert van Mensvoort is voorzitter van de commissie. Voor meer informatie neem contact op met Annelies ten Have, via annelies.ten.have@knaw.nl.

Dit zijn: 

  • Technisch voorzitter, Koert van Mensvoort, directeur Next Nature Network
  • lid KNAW, Lisa Cheng, Academic/Scientific Director and Professor of General Linguistics at the Leiden University Centre for Linguistics.
  • lid De Jonge Akademie, Marjolein Bol, universitair docent kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis
  • lid De Jonge Akademie, Cynthia Liem, Assistant Professor at the Multimedia Computing Group, Technische Universiteit Delft
  • lid Akademie van Kunsten, Claron McFadden, sopraan, podiumkunsten
  • lid Akademie van Kunsten, Theo Jansen, beeldend kunstenaar
  • Bureau KNAW, Annelies ten Have, secretaris  
Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken