De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

NWO-vidi voor leden De Jonge Akademie

24 mei 2019

Vandaag maakte NWO bekend welke onderzoekers een Vidi-financiering ontvangen. Onder de 85 onderzoekers zijn ook Saskia Bonjour, Helmer Helmers en Daniel Oberski, allen lid van De Jonge Akademie. De financiële toekenning is bedoeld om de komende vijf jaar een onderzoeksgroep op te zetten en een eigen, vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.

‘Vreemde’ gezinnen herenigd?

Saskia Bonjour, Universiteit van Amsterdam
Welke gezinnen horen thuis in Europa? Voor gezinnen die buiten de norm vallen, zoals LGBT-gezinnen of polygame gezinnen, is het recht op gezinsmigratie zeer omstreden. Dit project onderzoekt hoe politiek en beleid omgaan met verschillende soorten gezinnen die toestemming vragen om in Europa samen te leven.

De uitvinding van de publieksdiplomatie in vroegmodern Europa

Helmer Helmers, Universiteit van Amsterdam
Hoe beïnvloeden communicatierevoluties internationale relaties? Dit project onderzoekt de rol van drukwerk in Nederlandse buitenlandse betrekkingen tussen 1568 en 1713. Door het diplomatieke gebruik van nieuwe media in het verleden te analyseren, laat het zien hoe deze in het verleden bijdroegen aan de transformatie van de Europese relaties.

Valide metingen

Daniel Oberski, Universiteit Utrecht
Iedereen laat wel digitale sporen na, die sociale wetenschappers graag zouden gebruiken om hun theorieën te onderzoeken. Maar het ontdekken van valide metingen in deze zandstorm aan data is een groot obstakel gebleken. Dit project ontwikkelt innovatieve statistische methoden die werken als een validiteitszeef, waardoor nieuw sociaalwetenschappelijk onderzoek mogelijk wordt.

Vernieuwingsimpuls

Vidi is gericht op ervaren onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. Vidi maakt samen met de Veni- en Vici-beurzen deel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen.

Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek. NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Feiten en cijfers Vidi ronde 2018 (toekenning in 2019)

Aantal (ontvankelijke) aanvragen: 443

Verdeling m/v bij aanvragen: 245 man, 198 vrouw

Aantal toekenningen (honoreringspercentage): 85 (19%)

Verdeling m/v bij honoreringen: 50 man, 35 vrouw

Honoreringspercentage mannen: 20%

Honoreringspercentage vrouwen: 18%

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken