KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Persbericht: Maximale levensduur kan tot 125 jaar toenemen

Pagina-navigatie:
29 juni 2017

De oudste mens die tot nu toe heeft geleefd, is de Française Jeanne Calment. Zij overleed in 1997 op 122-jarige leeftijd. Volgens onderzoekers van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) en van de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zal haar record deze eeuw worden gebroken. Vandaag publiceren zij de resultaten van hun onderzoek in Nature.

Zij verwachten dat over ongeveer vijftig jaar de eerste Japanse vrouw een leeftijd van 125 jaar zal bereiken. Daarmee weerleggen zij de conclusie van Amerikaanse onderzoekers die vorig jaar in Nature stelden dat de maximale levensduur van de mens rond 115 jaar ligt.

De onderzoekers Joop de Beer, Anastasios Bardoutsos en Fanny Janssen berekenen dat de kans dat een Japanse vrouw van 85 jaar een leeftijd van 118 jaar bereikt, een op de 450 duizend is. Aangezien er meer dan 450 duizend Japanse vrouwen van 85 jaar zijn, kan verwacht worden dat minstens een van hen 118 zal worden. Dat is dus ouder dan de 115 jaar die door de Amerikaanse onderzoekers als maximum wordt beschouwd.

Nog hogere leeftijden kunnen worden verwacht als rekening wordt gehouden met het feit dat overlevingskansen toenemen. Hierdoor zal het aantal honderdjarige Japanse vrouwen sterk toenemen. Daarmee neemt de kans toe dat één van hen een leeftijd van 120 jaar of hoger zal bereiken. En als ook de overlevingskansen boven de honderd jaar stijgen, zal de maximale levensduur van Japanse vrouwen nog verder toenemen tot 125 jaar in 2070. Dit betekent dat een limiet aan de levensduur van de mens nog lang niet in zicht is.

Het Nederlandse leeftijdsrecord ligt lager dan het wereldrecord. In 2005 bereikte Hendrikje van Andel de leeftijd van 115 jaar. De  NIDI- en RUG-onderzoekers berekenen dat de kans dat ten minste één vrouw die vóór 1945 is geboren 116 jaar zal worden, groter is dan vijftig procent. Dit staat in een artikel dat vandaag op de website van het NIDI wordt gepubliceerd. De kans dat een Nederlandse vrouw deze eeuw het wereldrecord zal breken is heel erg klein.

Dit onderzoek werd deels gefinancierd door NWO via de VIDI beurs voor Fanny Janssen voor haar onderzoek met als titel ‘Smoking, alcohol and obesity - ingredients for improved and robust mortality projections’. Zie: www.futuremortality.com.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken