De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Wetenschappers in de Opzij Top 100

12 oktober 2016

José van Dijck is in de jaarlijkse Opzij Top 100 verkozen tot de meest invloedrijke vrouw van 2016. De eerste vrouwelijke KNAW-president ontpopt zich volgens de jury “tot voorvechter van meer diversiteit, een open houding en betere samenwerking in de wetenschap.”

Bij het oordeel van de jury heeft meegewogen dat de wetenschappelijke sector in Nederland erg achterloopt op het gebied van diversiteit:  slechts 17,1 procent vrouwelijke hoogleraren in Nederland is vrouw. Wat heeft bijgedragen aan haar benoeming tot invloedrijkste vrouw van 2016 is haar zichtbaarheid, dat ze de wetenschap dichter bij de burger weet te brengen (o.a. met de Nationale Wetenschapsagenda) en dat ze een duidelijke visie heeft op de toekomst van het onderwijs en onderzoek.

Naast José van Dijck staan ook De Jonge Akademie-lid Rianne Letschert en -alumni Beatrice de Graaf en Suzanne Hulscher in de Top 100. Opmerkelijk is dat de tien vrouwen in de categorie Onderwijs en wetenschap gemiddeld het jongst zijn.

Ook in de Opzij van deze maand: een dubbelinterview met lid en vice-voorzitter van De Jonge Akademie Lotte Jensen en haar tweelingzus Stine Jensen. De nieuwe Opzij met daarin de complete Top 100 ligt vanaf 11 oktober in de winkel. Meer informatie over de Top 100 en José van Dijck is te vinden op opzij.nl/top100.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken