De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Statements Over Open Access en Open Data gepresenteerd aan Eurocommissaris Moedas

5 april 2016

Tijdens de Open Science conferentie, die 4 en 5 april plaatsvond in Amsterdam, werden door Rianne Letschert en Christian Lange de gezamenlijke Position Statements over Open Data en Open Access door de jonge academies van Europa en the Global Young Academy officieel gepresenteerd  aan de Europees Commissaris Onderzoek, Wetenschap en Innovatie Carlos Moedas.   

De jonge academies verwelkomen de inzet van de Europese Commissie om Open Access modellen tot de hoeksteen te maken van het Europese Open Science beleid. Zij zien de overgang naar Open Access als een van de belangrijkste beleidskwesties waarvoor de Europese Commissie en de nationale overheden zich kunnen inzetten, om vooruitgang te ontwikkelen over de volle breedte van de wetenschap en om Europese staatsburgers en daarbuiten voordelen te bieden van met overheidsgeld gefinancieerd onderzoek. De academies sporen de Europese beleidsmakers echter ook aan om de levensvatbaarheid en duurzaamheid van Open Access onderzoek te garanderen.

De jonge academies definiëren Open Data als alle data die vrijelijk toegankelijk is voor externe partijen om te gebruiken, naar te linken en te verspreiden zoals zij dat willen, zonder restricties van controlemechanismen en onafhankelijk van de reikwijdte van de gegevens. Open Data moet op alle gebieden van onderzoek worden ondersteund en op grote schaal geïmplementeerd. De effectieve toepassing van Open Data vergt een substantiële investering, gespecialiseerde infrastructuur, veldspecifieke evaluatie en regelgevende inspanningen. Dit is tot op zekere hoogte dringender in het geval van Open Access, waar de infrastructuur en bijbehorende zakelijke modellen zich al vaak in een volgende fase bevinden. In plaats van de implementatie van Open Data als een algemeen beleid, bevelen de jonge academies een gefaseerde invoering aan, waarbij de voordelen en investeringen die benodigd zijn om die voordelen te bewerkstelligen zorgvuldig geëvalueerd en gebalanceerd worden bij elke nieuwe stap. 

De jonge academies nodigen de beleidsmakers uit om de aanbevelingen en gemaakte punten in overweging te nemen.

Position statement on Open Access

Position statement on Open Data

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken