De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Symposium klimaatcommunicatie: De publieke atmosfeer

13 oktober 2015

Op 6 november van 14.00 tot 17.15 vindt het symposium over klimaatcommunicatie plaats in het Trippenhuis in Amsterdam. In dit symposium zullen twee klimaatwetenschappers, een communicatiewetenschapper en een journalist ingaan op de vraag hoe klimaatwetenschappers het beste kunnen communiceren? Hoe ga je om met verschillende publieken (beleidsmakers, politici, experts, het algemene publiek)? Hoe kan effectief over onzekerheid en waarschijnlijkheid gecommuniceerd worden?


Fotobewerking Grant Neufeld, Flickr, CC-by-sa-2.0

Wetenschappers worden aangemoedigd publiek te communiceren over hun onderzoek. Vanwege de grote publieke relevantie van klimaatwetenschap is dit, paradoxaal genoeg, niet altijd makkelijk voor klimaatwetenschappers. Hen wordt aan de ene kant wel eens verweten catastrofale, ‘politieke’ scenario’s te projecteren. Tegelijkertijd wordt hen door anderen verweten een te genuanceerd geluid te laten horen over mogelijke toekomstige gevolgen van klimaatverandering.

In dit symposium zullen twee klimaatwetenschappers, een communicatiewetenschapper en een journalist ingaan op de vraag hoe klimaatwetenschappers het beste met zulke spanningen om kunnen gaan. Hoe wel en niet te communiceren? Hoe ga je om met verschillende publieken (beleidsmakers, politici, experts, het algemene publiek)? Hoe kan effectief over onzekerheid en waarschijnlijkheid gecommuniceerd worden? Is de rol van de ‘pure scientist’ het meest productief voor de klimaatwetenschap, of is de rol van ‘honest broker’, die publieken geïnformeerd wijst op de mogelijkheden zonder in de rol van ‘issue advocate’ te opereren?

Sprekers

  • Leo Meyer ((freelance consultant ClimateContact-Consultancy)
  • Bram Bregman (KNMI)
  • Hedwig te Molder (Wageningen UR en Universiteit Twente)
  • Jelmer Mommers (De Correspondent)

Onder leiding van: Willem Schinkel (EUR en De Jonge Akademie) en Appy Sluijs (UU en De Jonge Akademie)

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken