De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Wetenschap komt tot leven op het Eureka! Festival

9 november 2015

De Jonge Akademie geeft zes lezingen vanuit verschillende disciplines bij het Eureka! Festival op 29 november van 10.00 uut tot 19.00 uur in de Westergasfabriek in Amsterdam, locatie North Sea Jazz Club. Het Eureka! Festival wordt georganiseerd bij gelegenheid van het verschijnen van de Nationale Wetenschapsagenda.

Met het festival vieren alle bij de totstandkoming van de agenda betrokken partijen de wetenschap. Tijdens het festival ervaar je op tal van manieren hoe wetenschap ons leven verrijkt. Het EUREKA! Festival biedt onder meer: minicolleges van BNW’ers (Bekende Nederlandse Wetenschappers),scientific pubquiz, afvallen door kou lijden, hightech fashion catwalk show, potjes robotvoetbal, e-nummers proeven, wetenschappelijk bier drinken, koffie schenkende drones, knallende experimenten, robot dating, 3D-scannen, gezond gamen, big data debat, vuurtje stoken, existentialistische jazz en nog veel meer! Toegangskaarten kosten 15 euro.

Lezingen van De Jonge Akademie op een rij:

Back for the Future! Het broeikasklimaat van het verleden als analoog voor de toekomst

In het verre verleden nam (door natuurlijke oorzaak) de CO2 concentratie ook wel eens snel toe. Wat gebeurde er toen? Hoe lang duurde het herstel? En hoe relevant is deze kennis voor de toekomst?

Door: Professor dr. Appy Sluijs, hoogleraar Paleoceanografie aan de Universiteit Utrecht.

Stadsleven tussen vrijheid en veiligheid

'Stadslucht maakt vrij', is een oud gezegde. Maar stadsbewoners zijn ook vaak bang, en het stadsleven wordt steeds meer gekenmerkt door allerlei activiteiten die gericht zijn op veiligheid, van toegenomen cameratoezicht tot meer blauw op straat.

Door: Dr. Rivke Jaffe, universitair hoofddocent Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies aan de Universiteit van Amsterdam.

Einstein, sociale netwerken en waarom mensen moleculen zijn

Einstein kennen we vooral van zijn relativiteitstheorie. Maar in het jaar dat hij de eerste versie daarvan publiceerde, 1905, zette hij nog een belangrijke wetenschappelijke mijlpaal op zijn naam. Hij bewees in zijn 'wonderjaar' namelijk ook het bestaan van moleculen, die daarvoor door velen nog werden gezien als puur denkbeeldig. Een onderwerp dat daar ogenschijnlijk niets mee te maken heeft, zijn sociale netwerken zoals Twitter en Facebook. Toch heeft Einsteins 'moleculenbewijs' er alles mee van doen, omdat mensen niet heel anders dan moleculen zijn.

Door: Professor dr. Johan van Leeuwaarden, hoogleraar wiskunde en informatica aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Paradijselijk Nederland

Hoe ziet het ideale Nederland eruit? Talloze schrijvers hebben in de loop van de geschiedenis hun dromen op papier gezet. Ze hadden visioenen van overvloed en welvaart, vette koeien en bloeiende wetenschap. Wat herkennen we in hun dromen?


Door: Dr. Lotte Jensen, universitair hoofddocent historische Nederlandse letterkunde verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen

DNA: de bouwstenen van het leven

Wat is DNA eigenlijk en waarom is het zo belangrijk voor ons? Kunnen we zonder DNA, en wat gebeurd er als je DNA kapot gaat, zou dat dan nog te repareren zijn?


Door: Dr. Maaike van Putten, wetenschapster bij de afdeling Humane Genetica van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het enerverende leven van een middeleeuws boek

Je hoeft een boek niet perse te lezen om er dingen van te leren. Deze lezing neemt dit gegeven mee naar de Middeleeuwen. Het laat zien hoe je verschillende stadia in het leven van een middeleeuws manuscript kan documenteren door te kijken naar fysieke kenmerken van het object. Die laten ons bijvoorbeeld zien waar en wanneer het object werd geboren, door wie het werd aangeraakt en gebruikt, maar soms ook wanneer het stierf – want vele manuscripten werden na de Middeleeuwen vernietigd.


Door: Dr. Erik Kwakkel (1970) is boekhistoricus en docent aan de Universiteit Leiden.

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Actueel
  3. Nieuws

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken