KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 4

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 31, nummer 4, april 2015

Inhoud:
    • Samen een woning delen? 65-plussers en hun volwassen kinderen
    • Nederlandse geboortepatronen in historisch perspectief
    • Moeders in Caribisch Nederland

[PDF volledig nummer]

  Demos

SAMEN EEN WONING DELEN?


 

INGEBORG DEERENBERG & RUBEN VAN GAALEN

65-plussers en hun volwassen kinderen

De participatiesamenleving staat volop in de belangstelling en doet een beroep op het zorgen voor elkaar. Samen een woning delen kan worden gezien als de uiterste vorm van zorgen voor elkaar. Maar hoe vaak komt het eigenlijk voor dat volwassen kinderen een woning delen met hun ouders? En stijgt dit aantal woningdelers nu steeds meer kinderen op middelbare leeftijd nog levende ouders hebben?

[PDF volledig artikel]


 

NEDERLANDSE GEBOORTEPATRONEN IN HISTORISCH PERSPECTIEF


 

GIJS BEETS & FRANS VAN POPPEL

Geboorten zijn niet evenredig gespreid over het jaar. In sommige seizoenen worden meer kinderen geboren dan in andere. Dat verschijnsel kwam vroeger meer voor dan nu. Seizoensfluctuaties in geboorten zijn al zichtbaar in de oudste Nederlandse statistieken waarover we beschikken, maar ze zijn in de loop der jaren sterk veranderd. Extreme omstandigheden, denk aan de Hongerwinter, kunnen ernstige verstoringen van het patroon teweeg brengen. Dit artikel laat dat zien aan de hand van statistieken die bijna twee eeuwen bestrijken.

[PDF volledig artikel]


 

MOEDERS IN CARIBISCH NEDERLAND


 

SUZANNE LOOZEN & CAREL HARMSEN

In Caribisch Nederland worden vrouwen op jongere leeftijd moeder dan vrouwen in Europees Nederland en zijn vaker alleenstaand. Vrouwen van Antilliaanse/Arubaanse herkomst die in Nederland wonen, worden iets later voor het eerst moeder dan vrouwen in Caribisch Nederland. Zonder partner een kind grootbrengen is voor vrouwen in Caribisch Nederland geen bijzonderheid. Dat is ook zo voor ruim vier op de tien vrouwen van Antilliaanse/Arubaanse herkomst die in Nederland wonen.

[PDF volledig artikel]

Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2015


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken