KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 2

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 34, nummer 2, februari 2018

Inhoud:

pdf

  Demos

 

GROTE STEDEN GROEIEN SNELLER DAN DE REST VAN NEDERLAND


 

JOOP DE BEER, PETER EKAMPER & NICOLE VAN DER GAAG

De bevolkingsgroei in Nederland was de afgelopen decennia niet overal even groot. De grote steden in de Randstad zijn sterker gegroeid dan de rest van het land. Komt dit doordat de Randstad steeds meer mensen trekt of komt dit door een groeiende populariteit van de stad in het algemeen ten opzichte van het platteland? En hoe zal dit in de toekomst verlopen?

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

HOE FINANCIEEL ONAFHANKELIJK ZIJN JONGVOLWASSENEN?


 

ALLISON GEERTS & ANNE BRONS

Zijn Nederlandse jongvolwassenen financieel onafhankelijk? En heeft de economische crisis daar nog invloed op gehad? Nederlandse jongeren blijken steeds vaker te leunen op hun ouders. En op basis van een Europese vergelijking, blijken Nederlandse ouders relatief vrijgevig.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

VERHOGING PENSIOENLEEFTIJD IN INTERNATIONAAL PERSPECTIEF


 

JAAP OUDE MULDERS

Hogere pensioenleeftijden en langere arbeidscarrières zijn niet alleen in Nederland een belangrijk maatschappelijk thema. Ook veel andere landen worstelen met de vraag hoe zij de gevolgen van de vergrijzing op de arbeidsmarkt nu en in de toekomst kunnen opvangen. Hoe ver gaat het Nederlandse beleid in vergelijking met dat van andere landen?

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

COLUMN - WANNEER HET LICHT UITVALT...


 

HARRY VAN DALEN

Zodra ergens langdurig de elektriciteit uitvalt, zoals in november 2017 in Culemborg of in december 2007 in Maasdriel, beginnen de geruchten dat we over negen maanden een baby boom zullen meemaken. Journalisten gaan driftig op zoek naar een demograaf die kan bevestigen of ontkennen dat dit soort mechanismen automatisch optreden. Deze verhalen doen het immers goed in de media. Met een vette knipoog weet iedereen wel wat er gebeurt als het licht uitvalt. Alle televisies, wifi-netwerken en iPads doen het niet meer, uitgaan heeft ook geen zin omdat niets meer werkt. En dan is het vroeg bedtijd... Het enige wat de demograaf dan moet doen is negen maanden na dato het CBS opbellen om te vragen waar die babyboom blijft.

Babybooms na een stroomstoring zijn echter een mythe. De grote stroomstoring in New York van 10 november 1965 is ooit eens nauwkeurig onder de loep genomen door socioloog Udry en daaruit bleek niets van een babyboom, hoewel de New York Times dit op 10 augustus 1966 wel met zo veel woorden ‘constateerde’. En zo gaat het met veel van dit soort gebeurtenissen. Ze komen uiteindelijk allemaal in het grote boek met broodje aapverhalen (voor de gretige lezer: The Big Con, 2016).

Of toch niet? De econoom Burlando heeft in het tijdschrift Demography de casus onder de loep genomen van het eiland Zanzibar (Tanzania). In 2008 viel de elektriciteit daar een hele maand uit: in Afrika weten ze tenminste hoe je zo’n natuurlijk experiment op moeten zetten! En wat bleek? Negen maanden na dato was er wel degelijk een duidelijke baby boom te constateren. Het waren vooral de jonge, onervaren ‘moeders’ die onbeschermd de verveling in bed doorbrachten. Het effect: een 16-18 procent hoger geboorteaantal dan verwacht. Hiermee zijn we weer wat wijzer en voorzichtiger geworden. We kijken vaak alleen naar ontwikkelde landen. Het broodje aap van de vruchtbare stroomstoring is niet universeel. Dat u het maar weet.

 

[PDF column]


 

pdf PDF volledig nummer
Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2018


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken