KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 5

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 34, nummer 5, mei 2018

Special issue European Population Conference 2018 (Engelstalig)

Inhoud:

pdf

  Demos

 

RETIRING TOGETHER? CHALLENGES FOR DUAL EARNERS


 

MARIA EISMANN

Het aantal tweeverdieners van 60 jaar en ouder neemt sterk toe. Hoewel de meeste tweeverdieners graag gelijktijdig met pensioen wil gaan is dit in toenemende mate een dure zaak, vooral door de stijgende AOW-leeftijd. Jongere partners zullen langer moeten doorwerken dan hun oudere partner.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

EDUCATIONAL DIFFERENCES IN LONGEVITY


 

JOOP DE BEER & NICOLE VAN DER GAAG

Gemiddeld leven laagopgeleiden 5-6 jaar korter dan hoogopgeleiden. Is dit opleidingseffect constant of is dit in de loop der tijd afgenomen? Het goede nieuws is dat sinds 1997/2000 de opleidingsverschillen kleiner zijn geworden, het slechte nieuws is dat ze nog steeds aanzienlijk zijn.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

TIMING OF FAMILY FORMATION AND LONELINESS AMONG OLDER ADULTS


 

MIOARA ZOUTEWELLE-TEROVAN & AART LIEFBROER

NIDI-onderzoek in 12 Europese landen laat zien dat eenzaamheid onder ouderen groter is wanneer zij een levensloop hebben die uit de pas loopt met wat als de sociale norm wordt gezien. Het draait niet alleen om of men een gezin begint maar ook wanneer: wie later dan de norm een gezin sticht is op latere leeftijd eenzamer dan de man of vrouw die in de pas met de norm loopt.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

ARE MIGRATION DECISIONS IN EUROPE INFLUENCED BY SOCIAL WELFARE?


 

PETRA DE JONG & HELGA DE VALK

Worden migranten in hoge mate aangetrokken door de welvaartstaat? Een macro-studie van migratiestromen binnen de EU over de jaren 2003-2008 laat zien dat migratiebeslissingen sterk bepaald worden door de fase van de levensloop waarin de migrant zich bevindt. Interviews met Europese migranten laten zien dat zij niet veel kennis over de welvaartstaat van hun bestemming hadden of hier door aangetrokken werden.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

IS MIGRATION STILL DEMOGRAPHY'S STEPCHILD?


 

HARRY VAN DALEN

In de jaren zestig kon men migratie-onderzoek in internationale tijdschriften nog op de vingers van één hand tellen. Migratie was het stiefkind binnen de demografie. Vooral sinds 2000 heeft er een forse inhaalslag plaatsgevonden: 25 procent van de artikelen in de demografie gaan over migratie en/of integratie.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

pdf PDF volledig nummer
Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2018


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken