KNAW

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Nummer 6

Demos, bulletin over bevolking en samenleving, jaargang 34, nummer 6, juni 2018

Inhoud:

pdf

  Demos

 

HUISVESTING EN ZORG VOOR OUDERE MIGRANTEN IN NEDERLAND


 

YVONNE WITTER & TINEKE FOKKEMA

Oudere migranten wonen net als Nederlandse ouderen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig, bij voorkeur in hun huidige woning in hun vertrouwde buurt. Als de gezondheid dat niet meer toelaat, hebben zij naast algemene ook specifieke wensen op het terrein van huisvesting en zorg. Maar welke woonzorgvoorkeuren hebben oudere migranten precies? En wat zijn de mogelijkheden?

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

Demografie in het kort

VERGRIJZING


 

PETER EKAMPER & NICO VAN NIMWEGEN

Vergrijzing is waarschijnlijk een van de meest gebruikte demografische termen op tal van terreinen in het maatschappelijk debat. Vergrijzing is al jaren een vast onderwerp in discussies over de toekomst van bijvoorbeeld ons pensioenstelsel, de gezondheidszorg, krimpgebieden en de woningmarkt. Maar wat verstaan we nu precies onder vergrijzing?

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

HET BELANG VAN EEN GOED AFSCHEID MET PENSIOEN


 

HANNA VAN SOLINGE

Een kwart van de gepensioneerden vertrekt zonder een afscheidscadeau of -feestje. Het levensgeluk van gepensioneerden die met een goed afscheid vertrokken is echter, ook nog lang na het afscheid, hoger dan van hen die met stille trom vertrokken blijkt uit NIDI-onderzoek.

[Lees het volledige artikel / PDF]


 

COLUMN - DE DRUK-DRUK-DRUK GEPENSIONEERDE


 

DAVID EKERDT

In de jaren tachtig interviewde ik mannen die net gepensioneerd waren over hun nieuwe leven. Uit zichzelf begonnen die mannen al te praten over hoe druk ze het wel niet hadden. Dertig jaar later is die tendens alleen maar erger geworden. Het rondbazuinen over hoe druk je het wel niet hebt is verworden tot het statussymbool van de huidige gepensioneerden. 'Bucket lists' moeten worden afgewerkt: reizen, studeren, nieuwe talen leren, goede doelen dienen of een nieuw bedrijfje opzetten. Nu heb ik niets tegen het najagen van je eigen dromen. Maar na jaren van pensioenonderzoek ben ik ervan overtuigd dat het geen eigen dromen zijn: te veel mensen laten zich leiden door de verwachtingen van anderen en zijn niet meer de baas van hun eigen tijd. Waar komt die druk om druk te zijn precies vandaan? Dat begint natuurlijk met een werkcultuur waarin het wordt toegejuicht om veel te werken, en altijd bereikbaar te zijn. Waarom zouden we verwachten dat dit verandert zodra men een pensioen ontvangt? Daarnaast is er altijd de arts die fysieke activiteit aanmoedigt. In 1950 kon men in het gezaghebbende tijdschrift British Medical Journal al de zin optekenen: "een druk leven in plaats van een doelloos leven is het ideale medicijn om oud te worden". Al die nieuwe vrije pensioentijd werd toen als funest voor de gezondheid gezien. Maar de meest irritante krachten achter de drukke pensionado zijn de bedrijven en instellingen die een volle en drukke oude dag 'verkopen' of graag jouw tijd opeisen. Wie lekker niks wil doen is een sociale paria. Mijn grootste bezwaar tegen deze drukte-industrie is dat we gedrag verlangen waaraan menig gepensioneerde niet kan voldoen, bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen, beperkt inkomen of mantelzorg. Een druk pensioen is mooi voor wie dat wil, maar een niet-zo-druk pensioen is dat eveneens. Pensioenonderzoek laat per slot van rekening zien dat mensen de volledige controle over tijd als het mooiste geschenk van hun pensioentijd zien. Gebruik die vrijheid om je eigen pensioenleven in te richten, en dat niet door anderen te laten doen. Laat ze maar kletsen over hun 'bucket list'.

David Ekerdt is hoogleraar sociologie en gerontologie, University of Kansas en president van de Gerontological Society of America.

Vertaling: Harry van Dalen

[PDF column]


 

pdf PDF volledig nummer
Kruimelpad:
  1. Home
  2. DEMOS
  3. Jaargang 2018


Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken