De Jonge Akademie

Ga direct naar de inhoud
Ga direct naar de site navigatie
Ga direct naar zoeken

Hans Hilgenkamp

Titels
Prof. dr. ir.
Voorletters
J.W.M.
Hoofdfunctie
Hoogleraar UT
Vakgebieden
Vastestoffysica
Theoretische fysica, (kwantum)mechanica
Leeropdracht
Fysica van gecondenseerde materie
Lid tot
01-04-2010
Verbonden aan
Universiteit Twente, Faculteit Technische Natuurwetenschappen
MESA+ Institute for Nanotechnology
Postbus 217
7500 AE   ENSCHEDE
tel.   053 489 2806
j.w.m.hilgenkamp@utwente.nl
Persoonlijke website Onderzoek/publicaties

Hans Hilgenkamp is sinds 1 februari 2014 decaan a.i. voor de faculteit TNW. Hans Hilgenkamp is in 1999 bij de UT aangesteld als Universitair Docent. In mei 2005 werd hij benoemd tot hoogleraar bij de toenmalige faculteit TN. Zijn leerstoel Interfaces and Correlated Electron Systems, onderdeel van het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie, richt zich met name op onderzoek aan materialen met bijzondere elektronische eigenschappen zoals supergeleiders. Sinds 2009 vervult hij ook parttime de positie van hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is hij gasthoogleraar bij de Nationale Universiteit van Singapore. Voorts is Hilgenkamp sinds 2012 disciplinevoorzitter Technische Natuurkunde binnen TNW.

Onlangs heeft Hilgenkamp als programmaleider van een nationaal consortium van onderzoeksgroepen van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) 2,9 miljoen euro toegekend gekregen voor het onderzoeksprogramma ‘Geleidende grensvlakken in isolerende oxides’. In 2008 ontving Hilgenkamp een ‘VICI’ grant van het NWO in het kader van zijn onderzoek naar Mott materials. Als lid van De Jonge Akademie (2005-2010) van de KNAW is hij medeoprichter geweest  van de Global Young Academy. In 2007 kreeg hij tijdens de Opening Academisch Jaar de UT Onderwijsprijs uitgereikt, welke ieder jaar wordt aangeboden aan de beste docent van de Universiteit Twente.

Hilgenkamp, Prof. dr. ir. J.W.M. (Hans)
  • Fysica, nanotechnologie, gecondenseerde materie, gecorreleerde electronen systemen, supergeleiding, dunne lagen, grensvlakken, device-fysica

Beeld en geluid

Columns

Kruimelpad:
  1. Home
  2. Leden
  3. Alumni

Ga terug naar de bovenkant van deze pagina
Ga terug naar de inhoud
Ga terug naar de site navigatie
Ga terug naar zoeken